Bas Janssen

Bas Janssen

Open Development | oktober 2018

We ontwikkelen en bouwen mooie projecten, daar zijn we trots op. In de rubriek 'het verhaal van' spreken we mensen die hieraan meewerken. Dit zijn bijvoorbeeld ontwikkelpartners, adviserende partners of onze collega’s.  Deze keer is Bas Janssen aan het woord. Bas Janssen is ontwikkelaar en partner bij Open Development. Samen met Open Development hebben we verschillende bijzondere projecten gerealiseerd.  

Wie is Bas?
Mijn naam is Bas Janssen, ik ben 38 jaar, getrouwd en heb 3 kinderen. In mijn vrije tijd sport ik graag, ik hou van racefietsen en hardlopen. Ik woon met mijn gezin in Amsterdam in een 'oude school', een van de eerste Mede Opdrachtgeverschap (MO) projecten in Amsterdam. Na mijn studie Bouwkunde aan de TU in Delft ben ik gaan werken als vastgoedontwikkelaar bij Red Concepts. Ik heb het vak geleerd met mooie (her)ontwikkelingen op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. In die tijd ben ik ook de MRE-opleiding aan de ASRE gaan volgen.

Bas Janssen

In 2011 zag ik een mooie kans om zelfstandig aan de slag te gaan. De woningbouw lag volledig op z’n gat, maar de kleinschalige (her)ontwikkelingen voor woningen gingen door. Vanuit de gemeente was het een vereiste om dit in mede-opdrachtgeverschap met toekomstige bewoners te realiseren. Natuurlijk was de stap naar het ondernemerschap spannend en had ik met name ervaring in utiliteitsbouw. Onder het motto alles kun je leren en met goede samenwerkingen kom je heel ver is dit achteraf een goede keuze geweest. Ik hou ervan om niet de gangbare paden te lopen maar iets anders te kiezen.

Start Open Development
Vrij snel nadat ik mij als ondernemer bij de KvK had ingeschreven, ben ik gaan samenwerken met Jesse Bonjer. We kenden elkaar al vanuit onze studietijd en zagen voordelen in een samenwerking. Samen hebben we Open Development opgericht.

Onze eerste tender was een transformatie van het stadsdeelkantoor van Amsterdam-Zuid naar 36 appartementen in de vorm van een CPO. In dezelfde tijd heb ik kennis gemaakt met Vink Bouw en hebben we het vertrouwen in elkaar uitgesproken.

We zijn gezamenlijk aan de slag gegaan met dit project onder de naam JFK. Dit project bleek een succesvolle samenwerking!

Bas Janssen

Waar komt de naam vandaan?
De naam zegt waar we voor staan. Open staat voor transparantie. De geslotenheid van de sector voor de crisis hadden we niets mee. We houden van een nieuwe manier van werken waarbij de klant voorop staat. We staan open voor samenwerkingen om van goede ideeën een nieuwe werkelijkheid te maken. Development staat voor het voor eigen rekening en risico ontwikkelen van binnenstedelijke projecten, waarbij we geen concessie doen aan kwaliteit. Achter elkaar vonden we dit mooi klinken en een goede naam voor waar we voor staan.

Samenwerking met Vink Bouw 
Na de succesvolle start met JFK zijn we verder gaan samenwerken met MO projecten Westlandgracht en Oude Modeschool, beiden in Amsterdam.

Op dit moment zijn we samen bezig met een uniek project ‘De Hoge Vrijheid’ in Den Haag. De keuzevrijheid voor bewoners wordt enorm. Een prachtige uitdaging waarbij de ‘vrije kavels’ op 70 meter hoogte de kers op de taart worden!

Als er nieuwe projectkansen op ons pad komen en we zien elkaars toegevoegde waarde, bespreken we de mogelijkheden met elkaar. Dit gaat beide kanten op. Soms past het op dat moment niet en werken we ook samen met andere partners en bouwers.

Bas Janssen

Wat vind jij kenmerkend voor Vink Bouw?
De klant centraal stellen en de openheid. Ook is het mooi dat jullie altijd afmaken waar je aan begonnen bent en er niet tussentijds op terugkomen. Jullie nemen verantwoordelijkheid en het wordt ook echt geregeld!

'Kennis van ontwikkelen in combinatie met klantgericht bouwen is jullie kracht'

Wat bevalt je in onze samenwerking?

Bas Janssen

Ik herken dezelfde transparantie als bij Open Development. De openheid, het ondernemerschap, het aandurven van risico’s en in gesprek zijn met degene die besluiten kan nemen spreekt mij erg aan. Daarnaast durft Vink Bouw het aan om niet alledaagse uitdagingen aan te gaan. Ook hier hebben we een overeenkomst.

Welke verbeteringen zie je?
Door in het ontwikkelingstraject nog meer en eerder technische kennis in te brengen zie ik optimalisatiemogelijkheden en toegevoegde waarde om slimmer, sneller en dus goedkoper te bouwen. Zonder de wens van de klant uit oogschouw te verliezen. Beiden zijn hard nodig.

Welke ontwikkelingen verwacht je?
De markt voor de woningbouw blijft de komende jaren op niveau gezien de enorme en veranderende vraag naar woningen. Mede opdrachtgeverschap blijft een niche of verdwijnt zelfs naar de achtergrond nu de productie van woningen boven kwaliteit van wonen wordt gesteld.

Door stijgende bouw- en grondprijzen is het steeds lastiger kwaliteit voor een acceptabele prijs te realiseren. Voor kopers (particulieren en beleggers) wordt dit een steeds groter probleem. Een integrale samenwerking tussen bouwer en ontwikkelaar met het perspectief van een eindbelegger kan bijdragen om duurzame en toekomstbestendige woonproducten te realiseren tegen aantrekkelijke prijzen.

Onafhankelijk van de ontwikkelingen in de markt streven wij naar het ontwikkelen van goede en bijzondere gebouwen die de tand des tijds kunnen doorstaan. Gebouwen waar je trots op bent opdrachtgever of eigenaar van te mogen zijn.