Jaco Koen

Jaco Koen

Vink Bouw | juni 2018

We bouwen en ontwikkelen mooie projecten, daar zijn we trots op. In de rubriek 'het verhaal van' spreken we mensen die hieraan meewerken. Dit zijn bijvoorbeeld collega's, bouwpartners of adviserende partners. Deze keer spraken we met Jaco Koen, kostendeskundige bij Vink Bouw. Jaco werkt  inmiddels 18 jaar bij Vink Bouw.

Jaco Koen

Ben je altijd kostendeskundige geweest?
Jaco Koen is 52 jaar en werkt 18 jaar bij Vink Bouw waarvan 10 jaar in de rol van kostendeskundige. Voordat ik kostendeskundige was, was ik projectleider bij Vink Bouw. Ongeveer 10 jaar geleden heb ik de switch gemaakt en ben ik de kant van kostendeskundige op gegaan.

“Een bijzonder mooie functie waarbij ik in een vroeg stadium van het project mijn kennis en ervaring kan inbrengen en meedenk!”

Wat betekende je werk als projectleider toen?
Als projectleider heb ik gewerkt aan veel mooie projecten. Het leukste vond ik om te werken voor het project Waterrijck in Papenveer. De rol van projectleider was toen flink anders dan nu. Het was heel divers; ik had contacten met de opdrachtgevers en onderaannemers, was betrokken bij de inkoop, de kopersbegeleiding en deed voor een deel de planning en werkvoorbereiding.

Welke veranderingen heeft Vink Bouw doorgemaakt?
Vink Bouw heeft de afgelopen jaren veel veranderingen doorgemaakt. Ook de functie van projectleider is daarmee gewijzigd. Omdat wij nu veel van onze projecten in eigen ontwikkeling bouwen, zijn wij zelf de opdrachtgever. Dit maakt een groot verschil. We werken nu veel met partners, in plaats van onderaannemers, die we vroegtijdig bij onze projecten betrekken. Samen bespreken we vooraf de budgetten en verantwoordelijkheden. We werken in een multidisciplinair team nauw samen met onze ontwerp- en bouwpartners.

De keuze om projecten in eigen ontwikkeling te bouwen heeft naar mijn idee Vink Bouw door de crisis heen geholpen! Het heeft een hele positieve uitwerking gehad op het bedrijf en naar mijn mening ook op de partners.

Wat betekent dit voor je huidige functie?
Een enorm verschil! Waar we vroeger werkten met een bestek en aanbestedingen waarbij soms achteraf de nodige discussies volgden, werken we nu als kostendeskundigen op een heel andere manier. Ik ben vanaf het begin betrokken bij een project om de mogelijke bouwkosten te bepalen om vervolgens het hele ontwikkelproces op gebied van de bouwkosten te begeleiden.

Dat maakt het werk enorm interessant.  Ik werk onder andere nauw samen met collega’s van team techniek, de (technisch) plan ontwikkelaars en projectontwikkelaars om gezamenlijk de plannen panklaar richting het team voorbereiding en realisatie te krijgen.

Wat is nu aantrekkelijk je functie?
In mijn functie als kostendeskundige word ik in een vroeg stadium betrokken bij een project. Ik kan mijn ervaring en kennis delen en daardoor meedenken en adviseren. Ik heb ruimte voor eigen inbreng en eigen verantwoordelijkheden, dat maakt mijn functie erg aantrekkelijk! Zou je voorheen denken dat kostendeskundige een beetje een ‘saai of stoffig’ beroep zou zijn, binnen Vink Bouw is dat juist heel dynamisch !!!

Welke veranderingen komen eraan? 
Ik zie grote toekomst in het werken met BIM.

Jaco Koen

BIM is een werkmethodiek om geïntegreerd samen te werken met partners in een 3D omgeving. In het BIM model staan alle data, zoals hoeveelheden en materialisatie, opgeslagen. Deze gegevens kunnen we gebruiken voor onze kostenramingen en calculaties. Lees hier het verhaal van Ernst Bouma, BIM Regisseur bij Vink Bouw.

Aangezien er behoorlijk veel tijd zit in het bepalen van hoeveelheden en dit bij werken met een BIM model voor een groot deel digitaal bepaald kan worden krijg ik weer meer tijd voor het maken van analyses van bouwkosten.

Ik vind het super om bij Vink Bouw te werken en zie dat ook de komende jaren nog zo. Het is een mooie organisatie om mee en voor te werken. We hebben korte lijnen waardoor we altijd snel kunnen schakelen en snel kunnen reageren. Dat is zeer prettig werken op deze manier.

Wat is naast Vink Bouw nog belangrijker in je leven?
Dat is natuurlijk mijn gezin! Samen met mijn vrouw Astrid hebben wij 3 zonen van 28, 24 en 21 jaar. In mijn vrije tijd tennis ik graag en ‘s winters gaan we graag de bergen op om vanaf te skiën.