Ben Fokkens

Ben Fokkens

We ontwikkelen en bouwen mooie projecten, daar zijn we trots op. In de rubriek 'het verhaal van' spreken we mensen die hieraan meewerken. Dit zijn bijvoorbeeld ontwikkelpartners, adviserende partners, bouwpartners of onze collega’s. Deze keer spreken we Ben Fokkens, één van de medewerkers binnen Vink Bouw.

Ben Fokkens werkt bijna 10 jaar bij Vink Bouw. Lees hieronder zijn verhaal over het werken bij Vink Bouw en zijn passie voor wielrennen.

Wat is jouw functie binnen Vink Bouw?

Als timmerman heb ik me vooral gespecialiseerd als logistiek medewerker. Vanaf de start van een project ben ik betrokken en ondersteun waar nodig de uitvoerder op de bouwplaats. Zo let ik extra scherp op alle veiligheidszaken op de bouw.

Ben Fokkens

Op dit moment rij ik ook veel op een verreiker. Daarnaast ben ik ook aanpikkelateur onder de torenkraan, op de grond worden de lasten vastgemaakt aan de haak van de hijskraan. Verder wordt het vrachtverkeer wat aankomt op de bouwplaats door mij begeleid. Soms is dit een flinke uitdaging, zeker wanneer er weinig ruimte is. Voor mij is het iedere dag een uitdaging om de gehele bouw strak en netjes te houden. Het is afwisselend en leuk werk om te doen. Ik vind het fijn om vanaf het begin van de bouw gelijk bij het project betrokken te zijn. Als je het vanaf de start van de bouw gelijk strak neerzet, dan heb je daar de hele bouwperiode profijt van.

Op welk project ben je nu werkzaam? 

Ik werk nu in Katwijk bij het project Park Rijnsoever  waar we 87 woningen bouwen in meerdere fases. We werken in een mooi team samen en ben ook heel trots wat we in korte tijd samen realiseren. In Katwijk bouwen we alleen laagbouw woningen. Hiervoor werkte ik in Den Haag waar we studentenwoningen hebben gebouwd.

Dit was middelhoogbouw en door een krappe bouwplaats was dit weer een geheel andere uitdaging. De bouw in Katwijk is een uitbreidingswijk van het dorp, in Den Haag bouwden we midden in de stad. De afwisseling tussen de verschillende projecten vind ik leuk.

Hoe lang werk je al in de bouw?

Vanaf mijn 17e werk ik in de bouw als timmerman. Ik startte bij een aannemer in Wateringen. Na mijn militaire dienst heb ik 28 jaar bij Habo (Haagse Bouwmaatschappij) gewerkt. Later ben ik bij SNC bouwbedrijf gaan werken en werd ik als ruwbouw timmerman uitgezonden bij diverse bouwbedrijven en opdrachtgevers. Zo ben ik ook in contact gekomen met Vink Bouw. Hier heb ik  samengewerkt aan bijv. de nieuwbouwwoningen aan de Constant Rebequestraat in Den Haag en de nieuwbouw van het Rabobank kantoor in Roelofarendsveen. In 2012 ben ik in dienst gekomen bij Vink Bouw. 

Wat trok je aan bij Vink Bouw?

Ik had een goede klik met de jongens waar ik mee samenwerkte. Er wordt met respect met elkaar omgegaan en iedereen wordt geaccepteerd. Dat vind ik heel belangrijk in een werkrelatie.

Er zijn binnen dit bedrijf veel mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het doorgroeien van timmerman naar voorman, maar ook zijwaarts groeien naar een andere functie is mogelijk. Er zijn zelfs meerdere voorbeelden van jongens die bij Vink Bouw als leerling zijn komen werken en nu als uitvoerder functioneren. Je wordt hier gewaardeerd om wie je bent en geluisterd naar wat je leuk vindt om te doen en alles is bespreekbaar.

Welke veranderingen zie jij in de bouw?

Ben Fokkens

De laatste jaren werken we meer met prefab materialen. Gevels en betonwerk komen kant en klaar de bouwplaats op. Dat is makkelijker en fijn werken! Op deze foto zie je bijvoorbeeld de prefab gevels die geplaatst worden bij de woontoren Hoge Vrijheid in Den Haag.

Om goed samen te werken is het belangrijk dat we goed met elkaar kunnen communiceren. Dit gaat goed met onze Vink Bouw collega’s omdat iedereen goed Nederlands spreekt en elkaar goed begrijpt en aanvult. Ik merk de laatste jaren dat we hier extra aandacht en moeite in moeten steken om ook goed te kunnen communiceren met alle andere partijen die op de bouwplaats werken.

Vertel eens iets over jezelf?

Op dit moment woon ik nog in Kwintsheul samen met mijn vrouw Els. Ik ben 60 jaar en wij hebben een dochter van 32 en zoon van 30 jaar en drie kleinzoons. Binnenkort verhuizen we naar Wateringen waar ik ook geboren en getogen ben. Mijn dochter en schoonzoon hebben daar een woning gekocht en wij bouwen daaraan vast een aparte woning. Op dit moment zijn we druk aan het verbouwen en klussen. We hebben een goede familieband en kijken er naar uit om bij elkaar te wonen en onze kleinzoon van dichtbij op te zien groeien.

In mijn vrije tijd hou ik heel erg van wielrennen. Ik ben met deze sport in aanraking gekomen toen onze kinderen jong waren en gingen wielrennen bij de Fietstourtclub Westland. Ik werd daar jeugdbegeleider. 

Ben Fokkens

Inmiddels fietsen Els en ik heel veel toertochten op de racefiets en hebben we een fietsgroep waarmee we vaak op zondag samen fietsen. In Vink Bouw wielerkleding natuurlijk!

Foto: Ben en zijn vrouw Els samen met hun kleinzoon.

Wat betekent de wielerkleding van Vink Bouw voor jou/jullie?

Het is heel erg leuk om in een groep te rijden met dezelfde kleding aan. In het Westland fietsen veel ploegen en het is leuk om dan herkenbaar te zijn, het geeft een groepsgevoel. En daarnaast is het ook nog eens van hele goede kwaliteit wat belangrijk is om lekker te fietsen. Wij waarderen het ook heel erg dat Vink Bouw deze wielerkleding aan ons team gegeven heeft en dragen het graag.

Ben Fokkens

Hoe kijk je naar je toekomst zowel privé als werk?

Het zijn nog steeds mooie projecten waar ik werk. Ik zie de toekomst dan ook positief tegemoet om nog lekker een aantal jaren door te werken zoals het nu gaat. In privé kijk ik ernaar uit om te gaan verhuizen naar onze nieuwe woning en hoop dat we nog heel lang kunnen blijven fietsen.