Oene Wassenaar

Oene Wassenaar

Vianen Kozijnen | oktober 2020

We ontwikkelen en bouwen mooie projecten, daar zijn we trots op. In de rubriek 'het verhaal van' spreken we mensen die hieraan meewerken. Dit zijn bijvoorbeeld ontwikkelpartners, adviserende partners, bouwpartners of onze collega’s. Deze keer spreken we Oene Wassenaar van Vianen Kozijnen, gevestigd in Montfoort. 

Wie is Oene Wassenaar?
Ik ben opgegroeid in het Friese Joure waar ik veel tijd besteedde aan schaatsen en zeilen. Van mijn vader, die als zelfstandig ondernemer een constructiebedrijf had, heb ik onder andere geleerd dat het nooit af is. Met een moeder als onderwijzeres leer je van jongs af aan dat het altijd beter kan, met respect voor de mens. Dit heeft me veel goeds opgeleverd. Ik koos voor de opleiding HTS Werktuigbouwkunde in Leeuwarden. Na dit eindexamen wilde ik de wijde wereld in en vond Friesland eigenlijk te klein. Maar er was in die tijd enorm veel werk en ik kreeg direct na mijn opleiding een interessante baan aangeboden en ben begonnen met werken. Ik begon bij Polem, een bedrijf dat polyester silo’s en tanks produceerde en daarna bij Smid en Hollander (ESHA).

Oene Wassenaar

In mijn carrière heb ik tot nu toe al veel mooie uitdagingen gehad en heb ook veel in Scandinavische en Oostbloklanden gewerkt. Na een aantal jaren in de chemische branche gewerkt te hebben ben ik een MBA opleiding gaan volgen om mezelf naast werktuigbouwkundige ook te ontwikkelen in de bedrijfskundige, management en organisatorische kant. Daarna ben ik meer richting de bouwbranche gegaan.

In de weekenden woon ik nog steeds in Joure en op werkdagen woon ik in een woonark in Utrecht. Voor mij is dit een hele goede combinatie.

Hoe ben je bij Vianen terecht gekomen?
In de jaren rond 2000 was ik werkzaam als directeur bij de Vries Kozijnen, hier heb ik de basis voor het houtvak gelegd. Toen heb ik Ton Vianen, de eigenaar van Vianen Kozijnen, ook al leren kennen. Wij hebben altijd contact gehouden en in 2018 zijn we in gesprek gegaan en werk ik hier sinds die tijd als directeur.

Wat is er leuk aan Vianen Kozijnen?
Er werken hier fantastische specialisten die heel goed weten hoe het product technisch in elkaar zit. Ton Vianen heeft het voor elkaar gekregen om een groep energieke mensen om zich heen te verzamelen.

We werken in een platte structuur, zijn degelijk, betrouwbaar en schuwen geen investeringen, dat spreekt mij erg aan.

Oene Wassenaar

Hoe is het om in een familiebedrijf te werken?
Binnen Vianen Kozijnen werken inderdaad meerdere Vianen’s, dat gaat prima. Ik heb een goede klik met de familie. Ton Vianen en ik spreken dezelfde taal en voelen elkaar feilloos aan. Als directeur kan ik hem uitdagen en waarschuwen en heb respect en begrip voor de familieverhoudingen binnen dit bedrijf.

Wat maakt Vianen bijzonder?
Vianen Kozijnen heeft zich gespecialiseerd in kozijnen en houten spouwbladen. We houden rekening met de bouwkundige kaders waardoor we een passend product leveren. Op de bouw zijn er heel veel omstandigheden die niet beïnvloedbaar zijn. Daarom vinden wij het belangrijk om met een korte doorlooptijd kwalitatief goede producten te leveren welke onafhankelijk van derden op de bouw geplaatst kunnen worden.

'Samen mogelijkheden onderzoeken en het proces steeds verbeteren.'

Met welke partners werk je graag samen?
Wij werken in de keten samen met zowel toeleveranciers als bouwers. Het liefst werk ik met partijen waar het vertrouwen goed zit, we respectvol dingen tegen elkaar kunnen zeggen en waar we het gezamenlijke belang kunnen vinden. Het is voor ons fijn om met bedrijven te werken waar we samen de mogelijkheden onderzoeken en het proces steeds verbeteren.

Hoe ervaar je de samenwerking met Vink Bouw?
Joost Stolwijk is mijn accountmanager maar ook met jullie andere projectleiders hebben wij goed contact. Met Vink Bouw kunnen wij de komende jaren nog verder groeien in de rol van adviserende partner. Hierbij kunnen wij aan de voorkant van het proces laten zien wat wel en wat niet kan, zodat iedereen hier uiteindelijk beter van wordt. Ook het delen van een planning werkt eraan mee om nog meer als gelijkwaardige ketenpartner samen te werken. Binnen Vianen zijn we bezig om de complexe planning nog meer te monitoren. Paul Vianen, die jullie kennen omdat hij ook bij Vink Bouw heeft gewerkt, werkt hiervoor in de rol als procesmanager planning.

Van timmerfabriek naar specialist van de gevel. Waarom?
Door ons te focussen worden we steeds beter. We hebben in de hoogbouw, met meer dan tien bouwlagen, veel ervaring met luchtdichting, water, wind en geluid. Die ervaring kunnen we ook goed toepassen op laagbouw.

'Hoogbouw is topsport!‘

Waaraan werkt jullie eigen Research & Development afdeling?

Hoogbouw moet je zien als topsport, je moet blijven oefenen! We kijken hoe materialen zich gedragen en blijven testen. Het productonderzoek doen we zelf samen met onze toeleveranciers en met behulp van testfaciliteiten. We zoeken ook de samenwerking op met Hogescholen en halen studenten binnen.

Hoe gaan jullie om met de vele regels en de hoge eisen zoals EPC, duurzaamheid, geluidsisolatie en milieu? 
Voor ons is dat een kans. Wij bestuderen de regels en begrijpen waar ze voor gemaakt zijn. Als er iets wijzigt op het gebied van regels zorgen wij ervoor dat er een interne training komt. De klant kan erop vertrouwen dat het bij ons goed geregeld is en zij zich er geen zorgen over hoeven te maken, dat werkt in ons voordeel.

Plaatsen jullie kozijnen en gevels ook zelf op de bouwplaats?
Wij fabriceren in onze eigen 14.000 m2 tellende fabriek in Montfoort en het product gaat vervolgens naar de bouwplaats. Er werken totaal ca 75 mensen bij Vianen, van kantoor tot fabriek waarbij we een flexibele schil hebben van ca. 10 mensen.

Onze gevels en kozijnen plaatsen wij niet zelf op de bouwplaats. Bij laagbouw zou het logistiek nog wel haalbaar zijn, maar bij hoogbouw is het moeilijk om dit in het bouwproces te verwerken, denk aan de planning, gebruik van de kraan etc. Een mooi idee zou zijn om nog meer als partners te werken waarbij Vink Bouw een aantal mensen opleidt om onze producten te monteren  Wie weet komt het nog eens zover in de toekomst.

Blijft hout houdbaar?
Zeker! Ik ben er volledig van overtuigd dat hout de toekomst heeft in Nederland. Het is belangrijk dat er goed met het product omgegaan wordt, wij zijn ervoor om hier een adviserende rol in te spelen. Ook qua circulariteit heeft hout de toekomst, producten van hout kun je later ook weer uit elkaar halen en hergebruiken. Men denkt vaak dat hout minder lang meegaat dan bijvoorbeeld kunststof of steen. Toch er zijn voorbeelden genoeg die het tegendeel bewijzen. Daarom geloven wij in hout.
Zie ook onze brochure 'hout op hoogte'.

Oene Wassenaar