Eric Amory

Eric Amory

OntwerpJeWoning | juli 2019

We ontwikkelen en bouwen mooie projecten, daar zijn we trots op. In de rubriek 'het verhaal van' spreken we mensen die hieraan meewerken. Dit zijn bijvoorbeeld ontwikkelpartners, adviserende partners, bouwpartners of onze collega’s. Deze keer is Eric Amory van OntwerpJeWoning aan het woord. Met Eric werken wij sinds 2011 samen aan diverse projecten. 

Wat is jouw levensverhaal?
Ik ben opgegroeid in Maastricht en na het behalen van mijn middelbare schooldiploma heb ik geen moment geaarzeld om Limburg te verlaten en naar het westen te verhuizen. Met mijn technische vakkenpakket koos ik ervoor om Bouwkunde in Delft te gaan studeren. Ik ben afgestudeerd in de volks- huisvesting met de focus op woning- corporaties. Dat was destijds een stoffig onderwerp, ik vond de corporatiesector waanzinnig interessant omdat het een mooie combinatie is van techniek, creativiteit en daarnaast sociale en maatschappelijke zaken: het wonen! 

Na mijn studie ben ik gaan werken bij de gemeente Amsterdam, hier werkte ik in de stadsvernieuwing aan het ontwikkelen van

Eric Amory

sociale huurwoningen, in samenwerking met toekomstige bewoners en woningcorporaties die eigenaar werden van de woningen na oplevering. In het begin lag de nadruk vooral op het sociale component. Later, eind jaren 80, begin jaren 90 werden de subsidies op sociale huurwoningen afgebouwd en startte de ‘privatisering’ van de volkshuisvesting. Ineens mochten en moesten er koopwoningen in Amsterdam gebouwd worden en verschoof het opdrachtgeverschap van de overheid naar marktpartijen. Na 7 jaar voor de gemeente gewerkt te hebben, heb ik de projectontwikkeling opgezet bij woningcorporatie De Key. Ook hier heb ik 7 jaar met veel plezier gewerkt. Door de enorme ambities van deze en ook andere woningcorporatie, voelde ik mij er niet meer thuis en heb ik besloten om voor mijzelf te gaan beginnen. Ik werd zelfstandig adviseur en werkte samen met Marije Jurriëns waar ik nog steeds mee samenwerk. 

OntwerpJeWoning
Vanuit mijn betrokkenheid bij project- ontwikkeling en stadsvernieuwing was mijn idee al lang dat, als kopers bekend zijn, je veel meer maatwerk kunt leveren.

Om die reden heb ik in 2008 ik het bedrijf OntwerpJeWoning opgericht.

Eric Amory

OntwerpJeWoning biedt de mogelijkheid om een appartement of stedelijke woning naar eigen wens te ontwerpen. Toekomstige bewoners worden in een vroeg stadium bij de planvorming betrokken en OntwerpJeWoning organiseert vervolgens het hele proces; van initiatief en locatie tot ontwerp en realisatie. Met als resultaat een appartement of stadswoning op maat!

Samenwerking met Vink Bouw 
Ik heb gezocht naar een bouwer die past bij OntwerpJeWoning om een partnership op te zetten. Het type projecten van OntwerpJeWoning leent zich niet goed voor aanbesteding maar veel meer voor een samenwerking met een bouwer. Na een paar slechte ervaringen bij andere, met name grote bouwers, had ik een zeer positieve kennismaking met Vink Bouw. Marepark in Leiden is het eerste project waarin ik heb samengewerkt met Vink Bouw.

In dit Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) project hebben we op een prettige manier met elkaar gewerkt om 17 luxe maatwerk-appartementen te bouwen voor de kopers. Deze samenwerking verliep zo goed dat we besloten hebben om de samenwerking verder uit te bouwen.

In de afgelopen zeven jaar hebben we met elkaar gewerkt aan een reeks van gave projecten. Na Marepark kwam het bijzondere transformatieproject De Woonfabriek in Leiden, Parkvilla Brederode in Bloemendaal en in Amsterdam de luxe loftwoningen Lofts aan de Amstel, De Hallen Bilderdijkkade met een prachtig panoramisch uitzicht en het experimentele circulaire project Buiksloterham dat kort geleden is afgerond en opgeleverd. Nu zijn we bezig met de bouw van Leeuwenhoek in Delft en daarnaast enthousiast aan de slag met de voorbereiding van een volgend project in Amsterdam. Veel mooie projecten om trots op te zijn!

Wat is het succes van onze samenwerking?
Samen krijgen wij het voor elkaar om met succes complexe stedelijke appartementengebouwen op maat te bouwen, dat vind ik bijzonder! Voorwaarde 1 is afspraken die we maken nakomen. Natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis, maar voor nagenoeg elk probleem vinden we gezamenlijk een passende oplossing. Verder vind ik het belangrijk om te werken met mensen die op een vergelijkbare wijze in het leven staan. De weg naar het eindresultaat toe vind ik belangrijk, niet alleen het resultaat zelf. Wat dat betreft zitten mensen van Vink Bouw op een lijn.

Complexe stedelijke appartementengebouwen op maat bouwen!

Wat is jouw doel de komende jaren?
In het algemeen: bijdragen aan het woongenot van mensen. Wonen is voor mij veel te veel vastgoed (hiermee bedoel ik, rendement gestuurd) geworden. Ik wil graag nog meer mensen gelukkig maken met een maatwerk woning. Daarnaast wil ik ook graag iets bijdragen aan de grote maatschappelijke opgave die we hebben: gebrek aan betaalbare woningen aangejaagd door de snelle groei van de bevolking, het aantal sociale huurwoningen dat terugloopt en het feit dat de koopwoningen onbetaalbaar aan het worden zijn. De middengroepen zijn hiervan de dupe. Ik onderzoek op dit moment de mogelijkheid om in Delft kwalitatief hoogwaarde ‘eeuwig’ betaalbare driekamer-huurwoningen te realiseren. Die blijvend betaalbare huren zijn gegarandeerd in een concept waarbij een cooperatie eigenaar is en de leden de huurders zelf zijn. Voor de financiering gaan we gebruik maken van onder andere crowdfunding. Het lijkt mij geweldig als dit gaat lukken!

Waar woon je zelf?
Mijn hele leven ben ik al een ‘fan’ van nieuwbouw en stedelijk wonen. Meeste mensen kiezen voor de ‘romantiek’ en de kwaliteiten van oudbouw, echter bij nieuwbouw kun je alles wat je wil maken (hoewel je dat vaak niet ziet bij woningen die projectmatig worden verkocht). Het is daarom extra leuk om in een eigen project een op maat te maken woning te gaan bewonen. Enkele jaren terug ontstond die kans en heb ik ervaren hoe bijzonder het is om te bouwen voor mijzelf. Ik had in dit project een dubbelrol: initiator, begeleider van het project en als een van de bewoners. Dat is heel positief verlopen en sinds ruim een jaar woon ik samen met mijn vriendin in een prachtige nieuwe woning in Amsterdam. Onze twee zonen wonen niet meer thuis, zij wonen in Delft. Een ervan  is net afgestudeerd: Bouwkunde: het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

De toekomst van CPO?
CPO blijkt helaas een niche-markt te zijn. Het is ingewikkeld, vergt veel energie en ook qua betaalbaarheid is het niet eenvoudig. Daarnaast richten gemeenten zich ook steeds meer op aantallen woningen en grotere gebiedsontwikkeling waardoor het lastiger wordt om locaties te verwerven. De vraag is er wel want mensen willen graag maatwerk, maar de omstandigheden zijn in de huidige markt beperkt. Zelf denk ik dat in Mede-Opdrachtgeverschap (MO) meer kansen liggen. Hierin is ruimte voor zeggenschap en keuzevrijheid over de woning ook bij grotere projecten, zonder de sores en helemaal zelf het wiel uit te moeten vinden. 

Mensen gelukkig maken met op maat gemaakte en betaalbare woningen

Waar ben je trots op?
Dat ik mensen gelukkig kan maken met op maat gemaakte en betaalbare woningen. Mijn mooiste ervaring: om een idee te hebben, het op te schrijven, het uit te werken en dat het dan ook werkelijkheid wordt, dat vind ik bijzonder. En mijn meest bijzondere project is Marepark in Leiden waar is gebleken dat wat je op papier bedenkt, werkelijkheid kan worden. 

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik heb veel hobby’s maar heb er nu nog weinig tijd voor. Ik vind heel veel dingen leuk om te doen, sporten, muziek, reizen, lezen en de laatste jaren fietsvakanties. Hier hoop ik in de toekomst meer tijd voor te krijgen.