Voornemen tot gunning plan voor kopgebouw in Nieuw Delft

Voornemen tot gunning plan voor kopgebouw in Nieuw Delft

Combinatie Smit’s Bouwbedrijf B.V. / Vink Bouw Nieuwkoop B.V. dient winnend plan ‘Antoni’ in voor kopgebouw aan stationsplein in Nieuw Delft

  • Datum nieuwsitem

Namens de Gemeente Delft heeft Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (OBS) het voornemen om de tender voor het kopgebouw aan de zuidwestzijde van het stationsplein te gunnen aan de combinatie Smit’s Bouwbedrijf B.V. / Vink Bouw Nieuwkoop B.V. met het plan ‘Antoni’.

Prominente locatie
De kavel waar het kopgebouw gerealiseerd zal worden is onderdeel van het nieuw te ontwikkelen stadsgebied Nieuw Delft. Het ligt op een beeldbepalende locatie, in het hart van de stad: aan het stationsplein, naast het oude stationsgebouw en aan de Coenderstraat – één van de hoofdontsluitingswegen van het nieuwe stadsgebied. Ook flankeert het twee nog te ontwikkelen parken.

In maart 2016 is voor deze kavel een Europese aanbesteding gestart voor een bouwplan van in totaal circa 12.500 m² b.v.o., waarin een openbare, ondergrondse fietsenstalling voor 2.400 fietsen is opgenomen. Na een voorselectie zijn in de zomer van 2016 vijf partijen uitgenodigd om een Voorlopig Ontwerp te maken voor deze kavel en een grondbieding uit te brengen.

Multifunctioneel gebouw, uitstekende beoordeling
Het plan Antoni is ontworpen door architectenbureau Studioninedots uit Amsterdam in samenwerking met een team van adviseurs. Het bevat onder meer een hotelfunctie, expositieruimte, diverse werkruimtes, horeca en appartementen. De selectiecommissie beoordeelde het plan unaniem uitstekend op alle onderdelen waaronder de architectuur, de stedenbouwkundige inpassing in de omgeving en de mate van duurzaamheid van het gebouw.

Start bouw 2018
Na de definitieve gunning zal er meer informatie beschikbaar komen over het plan Antoni. De Combinatie Smit’s Bouwbedrijf / Vink Bouw Nieuwkoop zal samen met OBS de plannen verder uitwerken zodat een start bouw begin 2018 mogelijk is.

Nieuw Delft
In Nieuw Delft is ruimte voor onder meer wonen, ondernemen, cultuur, groen en onderwijs. Het omvat de ontwikkeling en realisatie van in totaal circa 1.000 woningen (variërend van (collectief) particulier opdrachtgeverschap tot projectmatige bouw), 20.000 tot 30.000 m² voorzieningen, de  inrichting van de nieuwe openbare ruimte, waaronder een stadspark op het dak van de tunnel, en ondergrondse fietsenstallingen nabij het station.

Nieuw Delft groeit, en daarmee groeit de stad Delft. Niet alleen fysiek in stenen, instrumenteel en in planvorming, maar met een nieuwe leefomgeving. Na jaren van plannen, ontwerpen en (tunnel)bouw wordt de stad weer heel en ontwaakt een nieuw stadsdeel in het hart van Delft. Dit stadsdeel wordt stukje bij beetje weer terug gegeven aan de stad. Door het verdwijnen van het  spoorviaduct ligt hier voor Delft de kans om de historische binnenstad te verrijken - de moderne uitbreiding van het historische centrum - en de economische betekenis van de stad te vergroten. Met Delfts DNA en met nieuw elan. Kijk op www.nieuwdelft.nl voor meer informatie over het nieuwe stadsgebied.