Vrij wonen in een Tetris House

Vrij wonen in een Tetris House

Een nieuw en opvallend concept in de Nederlandse woningbouw wordt daadwerkelijk gerealiseerd. Architect Janjaap Ruijssenaars (Universe Architecture) maakt het mogelijk met zijn nieuwe woningontwerp volgens het spelletjesprincipe van Tetris. Drie eengezinswoningen onder één dak en toch 360 graden zicht op de omliggende omgeving hebben. De gemeente Kaag en Braassem in Zuid-Holland is enthousiast.

  • Datum nieuwsitem
Vrij wonen in een Tetris House
Vrij wonen in een Tetris House

Ruijssenaars ontwierp vorig jaar het vernieuwende woonconcept waarmee hij het benauwde rijtjeswonen wil doorbreken. Sindsdien is hij op zoek gegaan naar realisatie. Deze komt in zicht nu zowel locatie en bouwer zijn aangesloten. De Zuid-Hollandse gemeente Kaag en Braassem heeft met de beoogde locatie in het dorp Leimuiden de primeur. Vink Bouw uit Nieuwkoop is als bouwer aangehaakt bij dit unieke woonconcept.

Aansluiten op omgeving
Het Tetris House bestaat uit drie eengezinswoningen onder één dak, die op een slimme manier in elkaar zijn gevouwen. Zo hebben alle drie de woningen naar alle zijden vrij zicht. Op deze manier wil Ruijssenaars elke woning op het landschap aansluiten. ‘Door meer mensen van dezelfde ruimte te laten genieten verhoog je niet alleen dichtheid maar ook kwaliteit van het wonen op een kleine kavel.’

Primeur in Leimuiden
Leimuiden heeft de primeur, maar volgens Ruijssenaars kunnen zijn 'tetriswoningen' op allerlei locaties toegepast worden. “Op daken, in villawijken, in een rij, als toren of op het water in gebieden die kampen met de gevolgen van zeespiegelstijging.”

De woningen in Leimuiden worden zo mogelijk autarkisch gerealiseerd, wat wil zeggen zelfstandig en los van vaste aansluitingen. De woningen wekken zelf energie op en zuiveren het eigen afvalwater, hierover vindt nog overleg plaats met de bevoegde autoriteiten. De woningen hebben een woonoppervlak van 170m2 met dakterras van 50m2. De woningen worden casco opgeleverd met advies van interieurarchitect i29.

Ruijssenaars werd onder meer bekend met het ontwerp van een zwevend bed en het 3d printed landscape house. Over het Tetrishouse is meer te vinden op www.tetriswonen.nl.