Eerste paal De Woon Coop in Delft geslagen

Eerste paal De Woon Coop in Delft geslagen

Realisatie 33 grotendeels houten huurwoningen

  • Datum nieuwsitem

In opdracht van Achmea Real Estate realiseert Vink Bouw 33 huurappartementen. Wethouder Frank van Vliet (gebied Nieuw Delft) gaf vrijdagmiddag het feestelijke startsein voor de bouw, in aanwezigheid van wethouder Karin Schrederhof (Wonen) en betrokken partijen.

De 33 woningen aan de Nieuwe Gracht in Delft variëren tussen de 50 en 68 m2 en worden verhuurd in het middensegment. Voor de bewoners zijn ook zes parkeerplaatsen beschikbaar in een gezamenlijke garage. Afgezien van de heipalen en de vloer op de begane grond wordt het complex volledig opgetrokken uit Cross-Laminated Timber (CLT), meerdere lagen hout die kruislings op elkaar worden gelijmd en geperst. Dit sterke en duurzame materiaal vervangt het beton in de constructie.

De bewoners beschikken over een gemeenschappelijke ruimte en kunnen gebruikmaken van een daktuin, die is uitgerust met een waterbergingssysteem. Deze geeft geleidelijk regenwater af aan de tuin en het riool. Aan de achterkant zorgen klimplanten voor een groene gevel, terwijl de voorgevel wordt voorzien van vleermuiskasten. De bewoners zijn lid van woonvereniging 33Bovengronds, die zelf het kleine onderhoud oppakt en ook nieuwe huurders kan voordragen.

Frank van Vliet, Wethouder:

“De vraag naar woningen is enorm. In Delft werken we aan een goede balans tussen huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen. Het project 33Bovengronds is een mooie toevoeging van 33 middenhuurwoningen in het gebied Nieuw Delft. Bovendien worden bewoners lid van de beheercoöperatie, een vernieuwende woonvorm waar zij nauw betrokken zijn bij het (sociale) beheer van de woningen. Ook delen de bewoners de gezamenlijk ontworpen tuin. Dat is een woonvorm die mij erg aanspreekt.”

Boris van der Gijp, Directeur Vastgoed Achmea Real Estate:

“Nieuwe woningen zijn al duurzaam in gebruik. Nu komt het erop aan om ook de bouw van woningen te verduurzamen. Deze acquisitie onderstreept onze ambitie om voorop te lopen in deze ontwikkeling. Duurzame bouw is goed voor het klimaat én voor de beleggingsportefeuilles van onze institutionele klanten. En dus voor de pensioenen van miljoenen Nederlanders.”

Bernlef de Vries, Directeur Vink Bouw:

“Op meerdere fronten sluit de ontwikkeling en bouw van 33Bovengronds aan bij de ambities van Vink Bouw. De ambitie om door middel van houtbouw een aanzienlijke CO2-reductie te realiseren sluit naadloos aan bij onze ambitie om in 2030 100% CO2 neutraal te bouwen. Daarnaast is het realiseren van betaalbare huurwoningen waarbij de bewoners zelf zeggenschap hebben, ook een speerpunt van ons bedrijf.”