Republica in aanbouw

Republica in aanbouw

Stadsstaatje in Amsterdam-Noord

  • Datum nieuwsitem

Wonen, werken en recreƫren in het meest bruisende en ontspannen stadstaatje van Amsterdam-Noord

Buiksloterham

De afgelopen jaren hebben Vink Bouw en veel van haar partners prachtige panden gerealiseerd in de Buiksloterham in Amsterdam Noord. Een deel van deze gebouwen is vanaf de bouwplaats van Republica goed te zien zijn.

Republica in aanbouw

Realisatie Republica

Begin januari 2021 is gestart met de sloop van de bestaande opstallen. Na enkele weken sloopwerk is Vink Bouw met de sanering van de ondergrond gestart van Kavel 14, ofwel Republica, om vervolgens de verdere bouwkuip te kunnen realiseren.

Op het kavel van circa 80 bij 80 meter in omvang, komt een stadsstaatje welke veel omvat. Inmiddels zijn de ruim 600 stuks in de grond gevormde palen gereed en is de torenkraan opgebouwd waarmee de kelder en een deel van de zes gebouwen gemaakt worden.

uiterst duurzaam met o.a. batterij voor energie opslag

Het technische hart

De kelder, ook wel blok 7 genoemd, krijgt voor een groot deel een parkeerfunctie en er komen bergingen van de verschillende appartementenblokken. Vanuit de kelder heb je toegang tot alle gebouwen, de centrale hallen, trappenhuis en liften van de blokken om deze te kunnen betreden. 

Een belangrijk onderdeel in de ondergrondse kelder in het technisch hart. Vanuit hier worden de 6 gebouwen gevoed met hun stroom, watervoorzieningen en energiebehoefte.

Republica is uitermate duurzaam. Het wekt zijn eigen energie op door middel van zonne­panelen en warmte-koudeopslag. Energie die via het Smart Grid, een slim elektriciteitssysteem, onderling kan worden uitgewisseld en worden opgeslagen in de batterij van Republica. De batterijen doen nu al hun werk elders in het land om vervolgens op het geschikte moment hun opwachting te maken in Republica.

De verschillende blokken

Republica in aanbouw

De zes verschillende gebouwen zijn op maaiveld met elkaar verbonden door aantrekkelijke buitenpleinen met verschillende karakters. Groen en wateropslag spelen hierin een belangrijke rol.

Het gebouw ‘’Fat Lady’’, blok 1, bestaat uit 22 appartementen van verschillende indeling, formaat en ligging. De buitengevel wordt voorzien van architectonisch prefab beton in een witte kleur en van verschillend reliëf. 

Het hier naastgelegen gebouw ‘’Skinny Lad’’, blok 2, betreft 10 riante Superlofts met verschillende indelingen en formaten. De ruime balkons tonen uitzicht over het werk en de buurt. Deze gevels worden afgewerkt met een groene kleur architectonisch prefab beton aangevuld met gevelstucwerk op isolatie.

Links achterin aan de Bosrankstraat komt ‘’Short Guy’’, blok 3, waarin 23 vrij sector huurappartementen worden voorzien. Een gevel van prefab beton op de onderste lagen en afgewerkt met aluminium gevelbekleding op de bovenste lagen maakt dit een mooie mix van materialen en kleuren.

Het Hotel, blok 4,  bevindt zich rechts georiënteerd op de kavel, voorzien van 116 stuks hotelkamers in verschillende types, met op het dak een rooftop bar met buitenterras, sauna-wellness en een buitenzwembad. In de plint komt het restaurant en diverse werkplekken alsmede een riant terras op maaiveld. Een prefab casco op het kelderdek, met een volledig houten gevel met aluminium gevelpuien erin rondom maakt het af.

Aan de voorzijde treffen we ‘’Small Girl’’, blok 5. Dit gebouw toont karakter door zijn hergebruikte metselwerk stenen op de onderste verdiepingen met hierop een 2 laagse houten opbouw voorzien van donkere bamboe afwerking. In dit gebouw komen verschillende bedrijven o.a. een restaurant welke al op locatie aanwezig was in de bestaande opstallen, met erop 10 luxe hotel appartementen.

Dan resteert ‘’De Joker’’, blok 6, achterop de locatie. Dit blok krijgt een stalen opbouw met karakteristieke sheddaken, de invulling is nog niet bekend maar zal spoedig volgen. Deze joker wordt dus letterlijk nog ingezet!

Een project waar wij met onze partners de komende jaren aan mogen werken.