Vink Bouw draagt steentje bij als leerbedrijf binnen de bouwsector

Vink Bouw draagt steentje bij als leerbedrijf binnen de bouwsector

Leerlingen Tim en Thom aan het woord

Het tekort aan vakmensen is groot, ondanks de groei kiezen nog steeds te weinig jongeren voor een opleiding in de bouwsector, terwijl de vraag juist alleen maar toeneemt. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de bouwsector en Vink Bouw als bouwbedrijf, maar ook voor de consument. De wachttijden lopen op, het uitvoeren van klussen duurt langer en de prijzen gaan omhoog.

Sinds jaar en dag zet Vink Bouw zich in om jongeren te enthousiasmeren voor techniek, zo zijn wij betrokken bij talloze evenementen, waar we inmiddels ruim 6000 kinderen kennis hebben laten maken met de bouwsector. Daarnaast hebben we ons eigen houten huis ontwikkeld, die we inzetten voor evenementen, maar ook uitlenen aan basisscholen. Inmiddels zijn er 7 houten huizen in omloop.

Zijn leerlingen enthousiast, dan vraagt dat natuurlijk om de juiste begeleiding. Vink Bouw investeert door leerlingen een werk- en leerplek aan te bieden om hen op te leiden tot vaklieden. Enerzijds voor de bouwsector, je draagt je steentje bij, anderzijds natuurlijk ook om goede vaklieden te werven. Eerder won Vink Bouw de prijs voor Beste Leerbedrijf Bouw & Infra en ook dit jaar was Vink Bouw weer genomineerd. We timmeren aardig aan de weg, maar het kan altijd beter!

Vink Bouw draagt steentje bij als leerbedrijf binnen de bouwsector

Van links naar rechts, Gerjen Laban, Willem Hofstede, Rob van Leeuwen, Tim Steenkamer, Thom de Koning.

Wat vinden leerlingen daar eigenlijk zelf van? 

Die vraag hebben we gesteld aan onze leerlingen Tim Steenkamer en Thom de Koning.

Thom de Koning (17)

Thom, leerling timmerman, of ‘directeur leerling’ zoals hij het zelf liever noemt, volgt de mbo-opleiding Allround Timmerman, BBL, niveau 2 aan de SPB Hoornbeeck. Hij twijfelt nog een beetje of het vak van timmerman echt helemaal bij hem past, want tegelzetter of misschien wel een heel ander beroep zou het ook nog kunnen worden. De collega’s om Thom heen zien juist wel een echte timmerman in hem, hij heeft zijn praatje mee, piept niet en doet zijn ding, ‘heerlijk om met hem samen te werken’, aldus hoofd uitvoerder Bas Schrama. De dagen vliegen voorbij, volgens Thom zijn eigen bewoording: 'Kwart over 6 word je opgehaald door Rob met ‘t bussie, en voor je het weet is het 4 uur en ga je weer lekker naar huis’.

Thom is blij met zijn leermeester, 'Het gaat allemaal wel prima’. Vraag je Rob hoe hij het vindt gaan, dan krijgt Thom dikke voldoende terug. ‘Gewoon tevreden, Thom doet wat die moet doen en dat doet die goed.’ Vraag je Thom wat hij het leukste vindt, dan kiest hij voor dakranden zetten bij het project Park Rijnsoever in Katwijk. ‘Maar ook beton storten is leuk, en De Grendel in Nieuwkoop, dat was een mooi project. In een paar dagen staat er echt wat, dat is tof.’ Hoogbouw, dat vindt hij wat minder, steeds maar hetzelfde kunstje. Alhoewel, hij loopt pas een paar weken mee bij project De Hoge Vrijheid in Den Haag, de 70 meter hoge toren die we daar realiseren.

Thom heeft binnen zijn schoolpakket een aantal keuzevakken, en heeft om die reden meegelopen met een partner tegelzetter. ‘Dat ging heel prima.’ Verder is hij klaar met zijn praktijkopdrachten, maar moet hij verder nog wel wat theoretische zaken afronden op school. Tekeningen maken kost wat moeite, maar met de hulp van Willem, zijn begeleider binnen Vink Bouw, gaat ook dit zeker lukken.

Hoewel Thom nog niet helemaal weet wat hij wil, is hij goed te spreken over Vink Bouw. Er wordt gewoon goed voor je gezorgd. Fijne begeleiding, leuke uitjes, je krijgt ook steeds te horen dat je gewaardeerd wordt. Ook krijg je af en toe een presentje, zoals pas tulpen en chocolade met Pasen. Dat maakt het allemaal wel erg leuk.

Tim Steenkamer (18)

Tim volgt de opleiding Allround Timmerman, BBL, niveau 2 aan de SPB Waddinxveen. Hij is de richting van timmerman opgegaan, omdat zijn opa ook actief is in de bouw. Hij vindt het vak erg leuk om te doen, vooral aftimmeren of een wand neerzetten is mooi werk, dan gebeurt er echt wat in een dag. Soms is er wel wat repeterend werk, ook wel lekker, verstand op 0 en door. Aan de andere kant biedt de bouw juist ook veel variatie, zeker bij Vink Bouw, geen project is hetzelfde.

Tim is erg tevreden over zijn leermeester Gerjen. Hij kan veel lachen met zijn begeleider, maar het werk kan ook serieus zijn en de feedback vrij recht voor z’n raap. Dat is soms ook wel nodig, maar zolang er ook lol gemaakt wordt is dat zeker geen probleem. Tim rijdt nagenoeg dagelijks mee met Gerjen. Komt het even niet uit, dan vindt hij zelf zijn weg wel, hij appt dan een andere collega of stapt op de fiets of scooter, ‘Vink Bouw denkt hier goed in mee’. Zo komt Tim op bouwplaatsen in Amsterdam, Den Haag en straks mag hij aan de slag in Benthuizen.

Tim werkt liever 5 dagen in de week in plaats van 4 en 1 dag school, 'maar ja, dan rond je je opleiding nooit af’. Gerjen zijn leermeester helpt hem hiermee, en ook Willem houdt een oogje in het zeil. Zo pakt hij zijn theorie toch ook mooi mee. Nog langer naar school, om niveau 3 ook te halen, dat ziet hij nog niet zo zitten. Toch probeert Vink Bouw timmerlieden te motiveren om ook niveau 3 te behalen. Zo zorgen we voor goed opgeleide vaklieden en leveren we een bijdrage aan het leertraject van de leerling. 

Tim wil graag blijven werken bij Vink Bouw, hij heeft het erg naar zijn zin! Bij het project Republica in Amsterdam Noord, waar we 6 gebouwen realiseren, mocht hij helpen met het plaatsen van Bamboe panelen, dat was erg tof om te doen, en ook leuk om zoiets blijvend te mogen realiseren, dan kan je echt zeggen: ‘Dat heb ik gemaakt’. Ook bij project Hoge Vrijheid in Den Haag, een woontoren van 70 meter hoog,  heeft Tim het naar zijn zin, dat zie je vooral ook terug aan alle foto’s op zijn mobiel, die hij graag deelt met familie en vrienden. Verder sluit Tim zich aan bij Thom: ‘Er wordt gewoon goed voor je gezorgd bij Vink Bouw.’

Hoe ziet de toekomst eruit

De cijfers van het CBS laten, na een flinke daling door de bouwcrisis tussen 2008 en 2016, weer een lichte toename zien in het aantal jongeren dat kiest voor een beroepsopleiding in de bouwsector. Hier dragen wij als Vink Bouw graag ons steentje bij! Toch blijft het tekort aan vaklieden nog steeds een probleem. Volgens Richard Massar, de persvoorlichter van Bouwend Nederland, hebben we de komende jaren nog steeds heel veel extra mensen nodig in deze sector.

Wil jij aan de slag als timmerman/vrouw bij Vink Bouw? Bekijk dan onze vacature!