Bijzonder

Bijzonder

Vink Bouw streeft met passie naar een betere wereld voor mens en omgeving. Wij zetten ons in voor meer dan alleen het bouwen van gebouwen; we investeren ook in de toekomst van onze kinderen. Het milieu is van vitaal belang voor het leefklimaat van mens, dier en plant, en het is een belangrijk onderdeel van onze ambitie om CO2-neutraal te zijn in 2030. Niet alleen worden er initiatieven aangedragen vanuit de directie, maar juist ook vanuit ons eigen personeel komen er talloze inspirerende ideeën. Dit is wat Vink Bouw zo bijzonder maakt!

Alweer even geleden las onze collega Mac het Inside magazine van oktober, daar zag hij het volgende stukje staan: ‘Heb je een goed initiatief om een steentje bij te dragen aan de omgeving? Laat dit weten bij onze directeuren Patrick en Bernlef’. Nou, dat had hij wel! Misschien weet niet iedereen het, maar thuis is Mac al een paar jaar een imker.

Dat begon eigenlijk allemaal met Mac zijn fascinatie voor honing. Gingen ze vroeger op vakantie, dan kwam er minimaal 10 liter aan honing mee terug. Best gek eigenlijk, want behalve dat Mac honing in zijn thee wel lekker vindt, eet hij verder eigenlijk helemaal geen honing. Op een dag wilde Mac de volgende stap zetten: 'Leuk die honing van een ander, maar ik wil mijn eigen honing oogsten!’ De kasten waren sneller aangeschaft dan dat zijn vrouw het idee kon goedkeuren, maar ergens had ze het al wel zien aankomen. Imkerij Mac was een feit!

Bijzonder

Nu Mac dit imkeren thuis al een paar jaar met veel plezier onderneemt, hoefde hij ook niet twee keer na te denken hoe Vink Bouw een steentje bij kan dragen aan de omgeving. Hij liet er dan ook geen gras over groeien, en begon vrijwel direct zijn pitch voor de directie. Zo wilde hij 2 bijenvolken plaatsen op het terrein van Vink Bouw, Carnica F1 voor de kenners, actieve en zachtaardige bijen. Verder zou hij al het onderhoud op zich nemen en één keer per jaar een workshop organiseren over het houden van bijen. Aangezien het best prijzig geheel is, stelde Mac voor om de oude archiefkasten te recyclen tot 2 bijenkasten. Ook zou hij zelf een investering doen, in ruil voor de afname van de geproduceerde honing, waardoor hij quitte hoopt te spelen. Nou je kan raden wat de directie van dit idee vond, super dus!

Wist je dat honing uit je omgeving je kan helpen tegen hooikoorts?

En zo geschiedde! De 2 bijenvolken werden er uiteindelijk 3, uiteraard ook ondergebracht in een extra gerecyclede archiefkast. En wat moeten die bijen eigenlijk eten en drinken? Nou, stuifmeel, nectar en vocht. Dat baarde Mac nog wel wat zorgen, want de omgeving is vrij kaal. Besloten werd om het niet alleen bij bijen te houden. Zo zijn er inmiddels ook 3 amandelwilgen geplant, die 8 maanden per jaar stuifmeel afgeven, 6 amandelstruiken en schrik niet, ook is er 800 m2 ingezaaid met insectenvriendelijk bloemenzaad. Zie je om ons pand ineens de ene na de andere inheemse bloem uit de grond schieten? Nou, dan weet je nu hoe dat komt! Zoveel bloemen zijn niet alleen voor onze Vink bijen, maar trekt ook allerlei andere insecten aan, zoals vlinders, lieveheersbeestjes, en meer.

De kasten zijn geplaatst en gevuld met mooie bijenvolken. Buiten op het Vink Bouw terrein, achter de loods, is er een mooi plekje gemaakt. De volken zullen snel groeien, naar zo'n 40.000 bijen per kast. De kasten groeien mee met de volken, en worden nog vier keer zo groot. Mac hoopt zo 1 à 2 keer per jaar te gaan slingeren (oogsten), workshops volgen dus snel, en de honing natuurlijk ook! Wil je meer weten over wat Vinkbouw Bijzonder maakt? Vraag Mac gerust! Hij praat er maar al te graag over. Zo maken we Vink Bouw samen duurzaam en vooruitstrevend, met aandacht voor de mens en in dit geval vooral ook voor de omgeving.

Bijzonder

Wist je dat Vink Bouw veel meer doet voor insecten? Zo leggen we zelf (dak)tuinen en groendaken aan, zorgen we voor verticale beplanting, plaatsen we bijenstenen in gevels en doen we nog heel veel meer!

Het oogsten in beeld
Het oogsten in beeld
Het oogsten in beeld
Het oogsten in beeld
Het oogsten in beeld
Het oogsten in beeld
Het oogsten in beeld

Update 21 februari 2024

De kasten staan inmiddels niet meer open en bloot op het Vink Bouw terrein, we hebben de bijenkasten voorzien van een prachtig bijgebouw. Met veel afval en afgekeurd hout (voornamelijk afkomstig van project Somerparc) is het bijgebouw een nieuw thuis voor onze bijen. De door inbraak beschadigde toegangsdeur (afkomstig uit een oude keet) wordt nog door leerlingen netjes hersteld en geplaatst voor hun examen.

Bijzonder