BSH 20E wint Duurzaam Bouwen Award

BSH 20E wint Duurzaam Bouwen Award

Circulair woongebouw

  • Datum nieuwsitem
BSH 20E wint Duurzaam Bouwen Award

De bewonerscoöperatie BSH 20 E met het door Vink Bouw gebouwde circulaire woongebouw Buiksloterham 20E werd de winnaar van de nationale Circulaire Ring. De jury prees de opdrachtgever, Coöperatie BSH 20 E in samenwerking met architect en initiatiefnemer GAAGA, procesbegeleider en initiatiefnemer Eric Amory van OntwerpJeWoning en de gemeente Amsterdam.

Zij durfden te kiezen voor een hoge mate van duurzaamheid in een complexe situatie. Vooral de unieke manier van werken van de CPO met andere betrokkenen, de aandacht voor circulariteit en de voorbeeldwerking voor vergelijkbare opdrachtgevers in het land, vormde voor de jury de reden om de prijs aan deze coöperatie toe te kennen. Dit soort collectief opdrachtgeverschappen zijn complex, en daarmee is CiWoCo een interessant voorbeeld voor anderen. Vooral omdat deze vorm van opdrachtgeverschap aansluit bij de groeiende vraag naar alternatieven voor projectmatige woningbouw.  

Het project, een experimenteel circulair woonwerkcomplex in een proeftuinwijk voor circulair bouwen in Amsterdam-Noord, is opgezet en uitgewerkt volgens de principes van het open bouwen en circulariteit, waarbij losmaakbaarheid en modulariteit veel aandacht hebben gekregen. Dit is bereikt door gebruik te maken van een droog bouwsysteem en door alle leidingen niet in te storten. De gevel is gemaakt van hergebruikt hout (oude damwandprofielen).