Eerste paal geslagen ‘t Galjoen in Leiden

Eerste paal geslagen ‘t Galjoen in Leiden

Duurzame stadswoningen in het hartje van Leiden

  • Datum nieuwsitem

Op 14 februari is de eerste paal geslagen voor project ’t Galjoen in Leiden. Het project met 11 eengezinswoningen, verbouwing van een gymzaal en een nieuw openbaar plein is door ons ontwikkeld. Het ontwerp is van architectenbureau Gaaga in samenwerking met Urbanos voor de openbare ruimte.

Wethouder Fleur Spijker had de eer om de eerste paal te slaan. Via een livestream konden alle kopers en betrokkenen meekijken naar deze feestelijke handeling op de bouwplaats.

’t Galjoen bestaat uit 11 ruime woningen geschikt voor gezinnen. Deze woningen voegen zich vanzelfsprekend in de reeds gebouwde omgeving door schaal, maat en materiaalgebruik.

Eerste paal geslagen ‘t Galjoen in Leiden

Deze 11 woningen gebruiken per saldo geen energie voor warmte en huishoudelijk elektra gebruik. Als circulair experiment wordt een van deze woningen in een massief houten constructie uitgevoerd.

Er is een duurzame parkeeroplossing: de bijbehorende 14 auto’s staan in een gebouwde parkeervoorziening. Naast privé tuinen is er een collectieve daktuin voor de bewoners. De gymzaal blijft behouden en krijgt een maatschappelijke bestemming. Verder komt er een nieuw openbaar plein dat voor 50% groen wordt ingericht. Het plein wordt multifunctioneel voor gebruik door buurtbewoners en kleinere kinderen. De monumentale bomen blijven behouden.

Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking)

Het ontwerp van dit plein is in nauwe samenwerking met de buurt en omwonenden gemaakt door stedenbouwkundig bureau Urbanos. Het bouwplan sluit aan bij de wensen, die buurtbewoners voor dit project belangrijk vinden: een gemengd, levendig en groen stukje Zeeheldenbuurt. Het project past bij de kleinschaligheid en historische uitstraling van de wijk. Mooie elementen van het plan zijn het behouden van de bestaande gymzaal en een groen plein.

Bernlef de Vries, directeur Vink Bouw

Eerste paal geslagen ‘t Galjoen in Leiden

Het is een klein en divers project, dat in alle onderdelen zorgvuldig is uitgewerkt door architectenbureau Gaaga in samenwerking met Urbanos. Voor ons weer een volgende stap in duurzame nieuwbouw door een experiment met massieve houtbouw, dat uitgangspunt wordt voor de nieuwe woningbouwprojecten van Vink Bouw. Het is mooi dat we niet alleen bewoners en gebruikers van de gymzaal gelukkig gaan maken, maar ook de buurt met een nieuw openbaar plein. “

Naar verwachting wordt eind 2022 het project opgeleverd.