KaVA
Werken gerealiseerd
KaVA Valkenburg
KaVA
KaVA
KaVA
KaVA
KaVA
KaVA
KaVA
KaVA
  • Circulaire kantoorrenovatie
  • Voormalig vliegkamp Valkenburg
  • Verouderd defensiekantoor uit 1980
  • 2.100 m2 kantoor, verdeeld over 2 bouwlagen
  • Schaalbaar voor toekomstige opgaven

Kantoor Vol Afval

KaVA ligt op de voormalig Vliegkamp Valkenburg in Katwijk. De hangar waar de musical Soldaat van Oranje wordt opgevoerd, ligt ernaast. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft op deze locatie een groot aantal gebouwen en loodsen, waarvan een aantal al circulair gerenoveerd zijn, met iedere keer aan andere focus en samenwerkingsvorm. KaVA is het kantoordeel van een gebouw waarvan de eerste twee delen eerder al gefaseerd zijn gerenoveerd. Met name aan de drone-industrie gerelateerde startups en (maak)bedrijven hebben hier een plek gekregen. Het heet dan ook ‘’The Unmanned Valley’’.

De project bestaat uit ongeveer 2.100 m2 kantoor, verdeeld over 2 bouwlagen. Het gebouw heeft op beide verdiepingen een middengang met aan weerszijden straks verschillende typen werkplekken zoals overlegplekken, ontmoetingsruimten, afgesloten werkplekken en open werkplekken. Op de kop, aan de zuidzijde, zit de zogenaamde ‘’sky-box” met weids uitzicht over de locatie en de voormalige landingsbaan, waar nu regelmatig met drones (test)vluchten worden uitgevoerd.

"Het is pionieren, je moet met elkaar het wiel opnieuw uitvinden en vertrouwen opbouwen. Daar is veel overleg voor nodig. Dat is de enige manier om tot nieuwe regels en nieuwe standaarden te komen."

Toekomstgericht

Een bestaand kantoorgebouw wordt gerenoveerd binnen scherp afgekaderde circulaire principes, toegespitst op hergebruik van materialen, met als doel om een comfortabele en aantrekkelijke (rijks-)kantooromgeving in een bestaand gebouw te realiseren d.m.v. het toevoegen van licht, lucht en ruimte en hergebruik van materialen te maximaliseren. Ook zijn de oplossingen schaalbaar naar toekomstige (renovatie)opgaven.

Daarbij zijn er talloze toepassingen en oplossingen door het team van Vink Bouw bedacht en uitgevoerd, waarbij behoud en hergebruik van op locatie uitkomende en beschikbare materialen als eerste zijn onderzocht, en als tweede stap gebruik is gemaakt van donormaterialen. Dat heeft als resultaat opgeleverd dat bijna alles wat je ziet in het gebouw hergebruik betreft: demontabele keukenblokken, klimaatplafonds, balustrade gemaakt van uitgezaagde metselwerk elementen, kozijnen uit hergebruikt hout samengesteld, luchtbehandelingskast, keramische vloertegels, verlichtingsarmaturen, houten plafondelementen, glazen binnenwanden, koelmachine, tapijttegels… de lijst is hiermee nog lang niet compleet, en er valt zoveel over te vertellen! Zowel op het gebied van afbouw, installaties, constructie, bouwkunde, brandveiligheid en bouwfysica zijn er veel verschillende vernieuwende en vooruitstrevende voorbeelden te zien. Of eigenlijk: vaak juist níét te zien: het afwerkingsniveau is hoogwaardig en doet niet onder voor nieuw.

Bouwen doen we samen

Wij zijn trots op het resultaat, dat we niet zonder onze partners hadden kunnen bereiken. Naast Vink Bouw en Popma ter Steege Architecten bestond het team uit enthousiaste denkers en doeners op het vlak van circulair bouwen, met o.a.: Adex, IMd raadgevende ingenieurs, Deerns, Schoonderbeek Installatie Groep B.V., PUTMAN installaties BV, Vense Projecten, Fiction Factory en Raw Color.