Vink Bouw presenteert boek Josephkerk

Vink Bouw presenteert boek Josephkerk

Tweede leven voor Joseph, van kerk naar woongenot

  • Datum nieuwsitem

Met trots presenteert Vink Bouw het boek over de transformatie van de Josephkerk in Alkmaar. Een bijzonder project, waarbij Vink Bouw intensief heeft samengewerkt met Landstate, Leygraaf Makelaars, Rob de Vries van DVUA en Intersell. Dit project is tot stand gekomen met grote zorgvuldigheid en respect voor het monument, zoals ook bevestigd werd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het boek is nu verkrijgbaar in de ondergenoemde boekhandels!

De Josephkerk, gebouwd in 1909, is een neogotisch monument dat we graag een passende herbestemming wilden geven. Met veel bouwkundig vernuft hebben we als projectontwikkelaar negen luxe appartementen binnen de kerkmuren gerealiseerd. Dit was een uitdagend bouwproces waarbij het rijksmonument ongeschonden moest blijven. Maar het eindresultaat mag er zijn en de bewoners hebben inmiddels hun intrek genomen in dit prachtige gebouw.

Het succes van dit project is mede te danken aan de inzet van vele experts op het gebied van hergebruik van cultureel erfgoed, In deze uitgave krijgen zij terecht de schijnwerpers op zich gericht. Het boek biedt een uitgebreide terugblik op het verleden en heden van de kerk aan de Alkmaarse singel.

“De laatste dag van juni 2019. Het was weer eens ouderwets druk in de Alkmaarse Josephkerk. Alle stoelen waren bezet en koster Gerard Vreeker had er zelfs extra exemplaren bij moeten zetten. De gedichten van de verzamelde kerkgangers oogden opmerkelijk somber. De reden lag voor de hand: over een paar uur ging de Joseph op slot. Definitief. Een jaar later, halverwege 2020, was er opnieuw sprake van veel drukte rond en in de kerk. Het bouwbedrijf Intersell, onderdeel van projectontwikkelaar Vink Bouw in Nieuwkoop, maakte er de eerste voorbereidingen voor de zeer ingrijpende herinrichting van het Josephgebouw. De uitdaging was om in een tijdsbestek van anderhalf jaar binnen dit rijksmonument negen luxe appartementen te realiseren.”

Nu verkrijgbaar

Het boek 'Tweede leven voor Joseph, met als ondertitel 'Van kerk naar woongenot', is geschreven door Herman van Amsterdam, schoonvader van Bernlef de Vries, directeur van Vink Bouw. Voor de inhoud is Van Amsterdam de archieven ingedoken en interviewde hij allerlei betrokkenen, van architect tot aan de laatste koster.

Het boek is nu verkrijgbaar bij de volgende boekhandels:

Boekhandel Stumpel

Langestraat 24
1811 JG Alkmaar

Van der Meulen's Boekhandel

Langestraat 87
1811 JD Alkmaar

Foto's transformatie gemaakt door Marcel Witte.