Tender Reimerswaalbuurt in Amsterdam gewonnen

Tender Reimerswaalbuurt in Amsterdam gewonnen

Ontwikkelcombinatie Vink Bouw, Vireo Vastgoed en Hendriks CPO

  • Datum nieuwsitem

Samen met M3H architecten en DS Landschapsarchitecten werd het plan Typisch Tuinstad ontworpen voor de blokken 4 en 5 in de Reimerswaalbuurt in Amsterdam.

De ontwikkelcombinatie Vink Bouw - Vireo Vastgoed - Hendriks CPO heeft gezamenlijk en afzonderlijk ervaring in de ontwikkeling van betekenisvolle gebieden en van betaalbare woningen. Dat waren in deze tender (uitgeschreven door de gemeente Amsterdam) belangrijke criteria. In het ontwerp van M3H architecten en DS landschapsarchitecten staan de twee semi openbare groene binnentuinen, met daaronder parkeren, centraal.

Tender Reimerswaalbuurt in Amsterdam gewonnen

Het plan is daarmee een ode aan de gedachte van de tuinstad zoals die oorspronkelijk is bedoeld: veel openbaar groen, comfortabele woningen en voorzieningen in  de buurt. In de architectuur is aansluiting gezocht met zowel de naoorlogse portiek- etage bouw als met de in de afgelopen jaren gerealiseerde nieuwbouw.

Naast 120 middeldure huurwoningen, komen er in het plan ca 70 vrije sector koopwoningen, die casco opgeleverd worden en naar eigen inzicht kunnen worden afgebouwd. In de zogenaamde ‘co-living’ ensembles kunnen senioren zelfstandig wonen en voorzieningen delen. Ook bieden de ontwikkelaars ruimte aan bewonerscollectieven om gezamenlijk een hele galerij met woningen te kopen of te huren.

In de plint van het stedelijke blok aan de Osdorperban komen een Huis van de Buurt, ruimte voor de Stichting Studiezalen en een kleine plantenmarkt. In dit zeslaagse appartementenblok komt ook een korte passage waar buurtbewoners spontane activiteiten zoals een ruilmarkt, lezing of muziekoptreden kunnen organiseren. De verdere ontwikkeling en bouw van Typisch Tuinstad kan worden gevolgd via www.typischtuinstad.nl.

Eind 2021 wordt naar verwachting de bouw gestart.