Rabobank GHN genomineerd voor De Vernufteling

Rabobank GHN genomineerd voor De Vernufteling

Het nieuwe kantoor van Rabobank ‘Groene Hart Noord’ ligt net buiten Roelofarendsveen, het project heeft Vink Bouw rond de zomer van 2012 opgeleverd. Het project is genomineerd voor de ‘De Vernufteling’ een jaarlijkse prijs voor een Nederlands ingenieursbureau.

  • Datum nieuwsitem
Rabobank GHN
Rabobank GHN

De opvallende aluminium gevel is door DGMR samen met architectenbureau VRP ontwikkeld. De gevel is niet alleen een belangrijk visitekaartje van het gebouw, maar voorziet ook in een aantal functionaliteiten. De combinatie maakt de gevel – en daarmee het gebouw – innovatief, functioneel en duurzaam.

De gevel bestaat uit drie onderdelen die samen een unieke combinatie vormen; de binnenschil, de balkons (een voorziening voor onderhoud en schoonmaak), en de opvallende aluminium buitenschil. Het grote aantal functionaliteiten dat samenkomt in één integraal gevelconcept maakt deze gevel heel bijzonder.

Er komt veel licht naar binnen, maar de zonnewarmte wordt voor 65% geweerd. Per oriëntatierichting is er onderscheid in de hoeveelheid dichte panelen, dit varieert van 15 tot 35% van het geveloppervlak. Hiermee houdt de gevel de zomerse zonnewarmte en de winterse kou buiten.

Tussen de thermische schil en de opvallende buitenschil bevindt zich een spouw, die afhankelijk van de oriëntatie breder of smaller wordt. Strekmetalen roosters zorgen dat daglicht grotendeels wordt doorgelaten, maar de directe zonnestraling in de zomerperiode wordt geweerd.

De buitenschil is een aluminium constructie waarvan de openheid per oriëntatierichting varieert.  Er worden meer vakwerkverbanden in de constructieve structuur gemaakt aan de zuidzijde dan op het noorden. Op de oost- en de westzijde is de buitenschil voor 56% open, op het zuiden voor 65% en op het noorden voor 73% open.

Bronvermelding foto: Luuk Kramer