Kantoor Vol Afval (KaVA) feestelijk opgeleverd

Kantoor Vol Afval (KaVA) feestelijk opgeleverd

Circulaire kantoorrenovatie succesvol afgerond

Op het voormalig vliegkamp Valkenburg heeft Vink Bouw, in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en in samenwerking met Popma ter Steege Architecten, een circulaire kantoorrenovatie uitgevoerd. Hierbij is maximaal ingezet op hoogwaardig hergebruik van materialen en producten binnen alle disciplines. KaVA dient als voorbeeldproject vanuit het RVB om te laten zien wat mogelijk is én om een aanzet te geven tot standaardisering van circulaire bouwprocessen.

KaVA ligt op voormalig Vliegkamp Valkenburg in Katwijk en is een robuust maar verouderd defensiekantoor uit 1980 van ongeveer 2.100 m2 kantoor, verdeeld over 2 bouwlagen, met de kenmerkende structuur van een middengang met aan weerszijden afzonderlijke kantoorruimten. Dit bestaande kantoorgebouw is gerenoveerd binnen afgekaderde circulaire principes, toegespitst op hergebruik van materialen. De gekozen oplossingen dienden schaalbaar te zijn naar toekomstige (renovatie)opgaven. Het doel was om een comfortabele, eigentijdse en aantrekkelijke (rijks-) kantooromgeving te realiseren met een grote diversiteit aan type (werk-) plekken, zoals overlegplekken, ontmoetingsruimten, afsluitbare en open werkplekken.

Daarbij zijn er talloze toepassingen en oplossingen door het team van Vink Bouw bedacht en uitgevoerd, waarbij behoud en hergebruik van op locatie uitkomende en beschikbare materialen als eerste zijn onderzocht, en als tweede stap gebruik is gemaakt van donormaterialen. Dat heeft als resultaat opgeleverd dat bijna alles wat je ziet in het gebouw hergebruik betreft: demontabele keukenblokken, klimaatplafonds, balustrade gemaakt van uitgezaagde metselwerk elementen, kozijnen uit hergebruikt hout samengesteld, luchtbehandelingskast, keramische vloertegels, verlichtingsarmaturen, houten plafondelementen, glazen binnenwanden, koelmachine, tapijttegels… de lijst is hiermee nog lang niet compleet, en er valt zoveel over te vertellen! Zowel op het gebied van afbouw, installaties, constructie, bouwkunde, brandveiligheid en bouwfysica zijn er veel verschillende vernieuwende en vooruitstrevende voorbeelden te zien. Of eigenlijk: vaak juist níét te zien: het afwerkingsniveau is hoogwaardig en doet niet onder voor nieuw. 

Wij zijn trots op het resultaat, dat we niet zonder onze partners hadden kunnen bereiken. Naast Vink Bouw en Popma ter Steege Architecten bestond het team uit enthousiaste denkers en doeners op het vlak van circulair bouwen, met o.a.: Adex, IMd raadgevende ingenieurs, Deerns, Schoonderbeek Installatie Groep B.V., PUTMAN installaties BV, Vense Projecten, Fiction Factory en Raw Color.

Wij hebben het project inmiddels opgeleverd aan de opdrachtgever, het Rijksvastgoedbedrijf. Binnenkort wordt er een website gelanceerd, waarin we gezamenlijk de geleerde lessen uit dit project delen. Op die manier kan onze opgedane kennis breder gedeeld worden, bedoeld om van te leren maar vooral ook om te inspireren, om zo de volgende stap in het werken met hergebruikte materialen ook voor anderen een stuk eenvoudiger te maken. 

Wij danken het Rijksvastgoedbedrijf voor het in ons gestelde vertrouwen en de prettige samenwerking. Wij wensen hen veel succes met de ingebruikname van het gebouw. En als je het ons vraagt, boffen de toekomstige huurders maar, met zo’n inspirerende werkplek waar een enorm verhaal achter schuilgaat!