ARC19 Innovatie Award BSH Kavel 20E

ARC19 Innovatie Award BSH Kavel 20E

De jury spreekt van een uitstekend uitgewerkt circulair woonwerkcomplex met een mooie constructie.

  • Datum nieuwsitem

Aan het door GAAGA ontworpen project BSH20E Amsterdam, ook wel CiWoCo 1.0 genoemd, is dit jaar de ARC19 Innovatie Award toegekend! 

In opdracht van OntwerpJeWoning hebben wij dit toekomstbestendig project bestaande uit appartementen, woningen en een atelier gebouwd.

De jury roemt de zorgvuldigheid van het project, dat in combinatie met het hergebruik van materialen het gebouw innovatief maakt. Het is een voorbeeldproject voor andere opdrachtgevers hoe in de toekomst gebouwd kan worden.

ARC19 Innovatie Award BSH Kavel 20E
ARC19 Innovatie Award BSH Kavel 20E

ARC19 Innovatie Award
De ARC19 Innovatie Award wordt toegekend aan veelbelovende ideeën, producten en processen die vernieuwend en haalbaar zijn binnen de opgave van bouwen en architectuur.  De Innovatie Award wil het draagvlak onder innovatie versterken en experiment en vernieuwing stimuleren.

Het is een voorbeeldproject voor andere opdrachtgevers hoe in de toekomst gebouwd kan worden. Dit circulaire woonwerkcomplex in Buiksloterham in Amsterdam-Noord is gerealiseerd in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het woongebouw bestaat uit twee bouwdelen op één kavel, met elkaar verbonden door een collectieve daktuin. Het ene bouwdeel telt vijf verdiepingen met negen appartementen, het ander omvat drie rijwoningen. Hoewel beide gebouwen intrinsiek verschillen, hebben ze hun uitstraling gemeen, met de gevels van staal en gerecycled hout. De groen ingerichte daktuin wordt door de bewoners gezamenlijk gebruikt en fungeert bovendien als waterbuffer.

Negentig procent van de toegepaste materialen in het gebouw is herbruikbaar en recyclebaar. Het gebouw voegt zich naar de wensen van de bewoners en kan meebewegen met toekomstige veranderingen. Niet alleen dankzij de polyvalente ruimtes langs de ‘street in the sky’, maar ook dankzij de kolommenstructuur. De plattegronden zijn vrij indeelbaar. Indelingen kunnen relatief eenvoudig veranderen en appartementen kunnen worden samengevoegd. De installaties zijn niet ingestort in de draagstructuur, maar opgenomen in verlaagde plafonds en voorzetwanden waardoor ze gedurende de levensduur kunnen worden aangepast.

Uit het juryrapport: ‘De jury spreekt van een uitstekend uitgewerkt project met een mooie constructie. Het woongebouw is volledig in participatie en CPO (Collectief Particulier Ondernemerschap) gerealiseerd. De jury had ook bijzondere waardering voor de wijze waarop de eindgebruikers (bewoners) in het project betrokken zijn.

Foto: Primabeeld, Marcel van der Burg

ARC19 Innovatie Award BSH Kavel 20E