Woonfabriek Leiden opgeleverd

Woonfabriek Leiden opgeleverd

De 16 woningen in de voormalige conservenfabriek van Tieleman & Dros in Leiden zijn opgeleverd. De gemeente Leiden heeft als eigenaar de locatie op de markt gebracht en verkocht aan een particuliere bouwgroep die zelf hun woning konden ontwerpen in collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo). Dit unieke verkoopproces werd begeleid door New Urban Link & BEAT/development. De bouwgroep is begeleid door Ontwerp je woning, Gaaga architecten en Vink Bouw, bouwer van dit project.

  • Datum nieuwsitem
Woonfabriek
Woonfabriek
Woonfabriek
Woonfabriek
Woonfabriek
Woonfabriek
Woonfabriek
Woonfabriek

Op 3 november was de de feestelijke officiele oplevering voor de bewoners en alle betrokken partijen. Ter gelegenheid van de oplevering van de Woonfabriek Leiden heeft wethouder Paul Laudy een niet eerder vertoond reclamelogo van de voormalige Tieleman & Dros fabriek aan de bouwgroep aangeboden. Paul Laudy: “Woonfabriek Tieleman & Dros is een bijzonder project, waarbij een bevlogen bouwgroep de kans kreeg om zelf hun droomhuis te ontwerpen en dankzij hun inzet, lef, doorzettingsvermogen, vertrouwen en goede samenwerking kon dit industriële erfgoed behouden blijven!”

In het voorjaar van 2015 is de bouw gestart en nu kan er gewerkt en gewoond worden op de locatie door in totaal 16 huishoudens. In het gedeelte van de voormalige fabriek zijn 11 huishoudens gehuisvest en in de nieuwbouw aan de Ir. Driessenstraat 5 huishoudens. Door sloop van een deel van de fabriek te combineren met nieuwbouw is een sfeervol nieuw hofje ontstaan; De Gekroonde Haanpoort.

Woonfabriek Tieleman & Dros is om vele redenen een bijzonder project. Bijzonder omdat de fabriek bijna gesloopt was en dit industriële erfgoed nu behouden blijft. Bijzonder omdat een groep particulieren de mogelijkheid kreeg een plan te ontwikkelen met woningen op maat onder begeleiding van professionals. Bijzonder vanwege het eindresultaat: 16 op maat gemaakte woningen die (op 4 nieuwe woningen na) alle geheel verschillend zijn in maatvoering (van 50 tot 200 m2), verschillende in aantal kamers, afwerking en sfeer omdat de fabriek in fases is gebouwd en diverse bouwdelen eigen karakteristieke afmetingen en constructiemethoden kennen. Dit conform het principe van OntwerpJeWoning, Gaaga Architecten en Vink Bouw: maximale keuzevrijheid door in een vroegtijdig stadium alle wensen van alle individuele bewoners inventariseren en combineren tot een ‘samengesteld’ gebouw met uiteenlopende typen woningen.