Simon Snoek

Simon Snoek

Pieters Bouwtechniek | mei 2019

We ontwikkelen en bouwen mooie projecten, daar zijn we trots op. In de rubriek 'het verhaal van' spreken we mensen die hieraan meewerken. Dit zijn bijvoorbeeld ontwikkelpartners, adviserende partners, bouwpartners of onze collega’s. Deze keer is Simon Snoek aan het woord. Simon is partner bij Pieters Bouwtechniek waar we al tien jaar mee samenwerken.

Wie is Simon Snoek? 
Ik ben 40 jaar en woon met mijn gezin op de Dijk in Volendam waar ik geboren en getogen ben. In mijn vrije tijd hou ik van wielrennen en ben lid van de toerclub in Volendam. Daarnaast hou ik van snowboarden.

Ik kom uit een aannemersfamilie, mijn vader zat ook in de bouw en was mede-eigenaar van een staalfabriek, daar is mijn interesse in de bouw gewekt. In mijn jeugd was ik vaak te vinden in de fabriek, van lassen, monteren tot later werktekeningen maken. Na mijn vwo ben ik naar de Hogeschool van Amsterdam gegaan en heb ik Bouwkunde met specialisatie Constructie afgerond. Na mijn diploma ben ik bij Pieters Bouwtechniek begonnen.

Simon Snoek

Waarom ben je gestart bij Pieters Bouwtechniek?
Het bedrijf Pieters Bouwtechniek had meerdere vestigingen en was op vestigingsniveau overzichtelijk maar had tegelijkertijd in totaal een redelijk grote omvang met gevarieerde projecten. Daarnaast doen ze van alles, in staal, beton en hout. Projecten van groot naar klein, die diversiteit sprak me aan. En nog steeds! Inmiddels werk ik hier bijna 17 jaar.

Welke veranderingen heb je zelf meegemaakt de afgelopen 17 jaar?
Ik kwam binnen als tekenaar/constructeur, binnen een korte termijn ben ik doorgegroeid naar projectleider. In 2006 ging mijn toenmalige chef weg, ik heb die functie overgenomen en in 2011 heb ik mezelf ingekocht als partner. Toen ik begon in Amsterdam hadden we ca. 8 collega’s, inmiddels is dit uitgegroeid naar een groep van 60 tot 70 man op de vestiging in Amsterdam. Naast Amsterdam hebben we vestigingen in Delft, Haarlem, Utrecht en Zwolle.

Simon Snoek

De veranderingen binnen Pieters Bouwtechniek
We hebben eerst de slag gemaakt van autocad tekenen naar 3D tekenen en nu naar BIM modelleren. Ook de rekensoftware groeit daarin mee. De pakketten sluiten daarmee beter op elkaar aan. De diversiteit in opdrachtgevers en projecten is wel altijd gebleven.

Tegenwoordig worden doelen vooraf explicieter gemaakt. Daarnaast werken we altijd aan het project vanaf het voorlopige ontwerp tot en met de uitvoeringsfase. Dat is een bewuste keuze omdat dit vakinhoudelijk en op lange termijn beter is.

Wat betekent de verschuiving van technieken van 2D naar 3D en BIM voor jou?
‘Ik ben geïnteresseerd in de ontwikkelingen en de software en techniek. Zelf ben ik meer aan de voorkant van het project bezig waarbij uitgangspunten opgesteld worden.Voor het gebruik van deze software hebben we relatief jonge mensen in dienst. De mensen die nu van school afkomen zijn zo handig met het gebruik en daar maken wij graag gebruik van.

‘Over de volle breedte meedenken’

Waar staat Pieter Bouwtechniek voor?
Over de volle breedte mee kunnen denken en sparren. We zijn niet alleen adviseur constructie maar gaan verder. We werken jaarlijks als groep aan 700 tot 800 projecten en zien daarom ontzettend veel. Met deze ervaring streven we ernaar om het voorlopige ontwerp de uitvoering te laten halen. En dat lukt meestal goed.

50 projecten
Het eerste project waarin we samenwerkten was Docklands in Amsterdam, tien jaar geleden. Inmiddels hebben we de afgelopen jaren in ongeveer 50 projecten samengewerkt.

Zuidblok Stadionplein
Het meest spraakmakende project vind ik toch wel ‘Zuidblok Stadionplein’ in Amsterdam. Het leuke is dat we een constructie hebben bedacht die goed is geïntegreerd in het bouwkundig ontwerp. De grote dragers zijn mooi weggewerkt met als resultaat een unieke overkraging van 16 meter zonder ondersteuning!

De Drie Koningen
Daarnaast vind ik het project de Silo’s / Drie Koningen in Amsterdam ook interessant. Dat heeft ook te maken met de voorliefde voor staal. Hier geven we drie oude silo’s een nieuw leven door er een opbouw op te plaatsen. Het is een bijzonder project met de nodige uitdagingen waar we met elkaar weer iets moois van gaan maken!

Samenwerking
De culturen van Pieters Bouwtechniek en Vink Bouw passen goed bij elkaar. De openheid naar elkaar toe is heel prettig en jullie geven ons de ruimte om adviseur te zijn vanaf het begintraject. We werken met een gemotiveerde groep mensen aan mooie projecten. In die sfeer samen dingen doen dat vind ik een van de leukste kenmerken.

"Samenwerken met een gemotiveerde groep mensen"

Ontwikkelingen in de bouw de komende 5 tot 10 jaar
De moeilijkheid ligt nu tussen enerzijds stijgende bouwprijzen en hoge grondprijzen en anderzijds de wens om meer sociale huurwoningen te bouwen om alles financieel rond te krijgen. Daar zal een verandering in komen om aan de woningwens te kunnen blijven voldoen. Qua producten krijg je ook een verandering. Mede door het tekort aan technisch personeel en het inspelen op marktsituaties komt er een verschuiving naar meer prefab producten en modulair bouwen. Dat zien we bijvoorbeeld bij het project Bij de Zijl in Leiden waarbij de 70 meter hoge toren in zijn geheel met prefab gevels wordt opgebouwd.