Skip to main content
Inspiratie

Bouwen met CLT

01 January 2024

Cross Laminated Timber (CLT) is een prachtig nieuw bouwmateriaal wat bijdraagt aan het opslaan van CO2 in gebouwen. CLT wordt demontabel toegepast in een circulaire bouwmethode. CLT-projecten kenmerken zich door een hoge bouwsnelheid die met beperkte inzet van personeel, geheel veilig, kan worden opgetrokken.

000 - B Corp

Eigenschappen

Naast dat hout in de groeifase van een boom veel CO2 opslaat, wordt ook tijdens de productie van CLT naar een woning of gebouw beduidend minder CO2 uitgestoten dan bij het bouwen in beton of steen. Het CLT wat wij toepassen is altijd duurzaam gecertificeerd hout en komt gegarandeerd uit duurzaam beheerde bossen.

CLT gebouwen onderscheiden zich door het aangename binnenklimaat. Hout heeft goede vochtregulerende en isolerende eigenschappen wat een positieve impact heeft op het binnenklimaat. 

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt zijn CLT gebouwen zeer brandveilig. 

CLT in de praktijk

We schuiven aan bij onze uitvoerder Heino Bakker voor dé nieuwe manier van bouwen, namelijk CLT.  Voor Heino, die jarenlang traditioneel bouwde, is CLT een verfrissende verandering. Hij noemt het een schone en duurzame manier van bouwen, heel anders dan traditionele bouw.

Werken met CLT brengt zeker uitdagingen met zich mee. Je gaat op zoek, overlegt met diverse collega's en schakelt met partners zoals CLT-S. "Het is af en toe best even zoeken", legt Heino uit. Hij en collega Tim werken nauw samen om de techniek eigen te maken. Prefab wanden van CLT komen kant en klaar uit de fabriek, compleet met alle uitsparingen voor elektra en leidingen. Deze worden op locatie geplaatst op hoekijzers en geschoord. Vervolgens worden de prefab badkamers erin gehesen en geplaatst en tot slot volgen de prefab kozijnen.

"Het is écht een efficiënte aanpak! Je werkt snel en hebt daarnaast een schone bouwplaats, door prefab elementen is er veel minder afval", zegt Heino. Op dit moment hebben we één afvalcontainer voor bouw- en sloopafval, met daarbij twee rolcontainers, waarvan één voor papier en één voor restafval van het personeel. Renewi zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk afval wordt gescheiden, en biedt daarnaast ook inzichten met hun rapportages. De combinatie van CLT en prefab badkamers zorgt er ook voor dat er een stuk minder vaklieden op de bouw aanwezig zijn. Zo zijn er geen stukadoors of tegelzetters en zijn er veel minder installateurs. 

Toch zijn er ook uitdagingen, zoals de weersomstandigheden. Hout moet droog blijven, wat lastig is in regenachtige periodes. Wateroverlast kan zorgen voor kringen en vlekken in het zichtbare plafond. "We doen er alles aan om de sparingen in de vloeren snel af te dichten," vertelt Heino. "Maar soms begint het ineens te regenen, dan hopen we maar dat het goed doorlucht en toch nog opdroogt. Hier en daar zijn er vlekken ontstaan op de plafonds, aangezien het CLT hier in het zicht blijft, moeten we dit nog op proberen te lossen met een goedje, een tip van Peter Weerman." Bouwen doen we samen, en dat blijkt ook bij een nieuwe bouwmethode als CLT. Geregeld ontvangt Heino collega's op de bouwplaats of wordt er een overleg ingepland om kennis te delen. Hierdoor kunnen we het proces efficiënter maken en kunnen we betere keuzes maken, dan valt er best nog wel wat tijd en geld te besparen.

Inmiddels hebben we verschillende projecten gebouwd met de toepassing van CLT. Benieuwd naar de projecten? Bekijk ze hier.